Norske påsketradisjoner
- Jørgen Gaukås
- Apr 7
- 1 min read

Påsken er en viktig høytid i Norge. Mange nordmenn gleder seg til påske hvert år. Det er en tid for ferie, kos og tradisjoner.
Påskeferie i fjellet
Mange reiser til fjellet i påsken. De står på ski, går turer og nyter snø og sol. Det er vanlig å bo på hytter sammen med familie eller venner. Man slapper av, spiser god mat og koser seg.
Påskekrim
En spesiell norsk tradisjon er «påskekrim». Dette betyr at folk leser krimbøker eller ser krim på TV i påsken. Det begynte på 1920-tallet og har blitt en fast tradisjon.
Påskeegg og godteri
Barn (og voksne!) får ofte et påskeegg fylt med godteri. Påskeegget er ofte laget av papp og er fargerikt. Noen ganger må barna lete etter egget – som en morsom skattejakt!
Gule farger og pynt
Gult er påskens farge. Folk pynter med gule lys, blomster og figurer av kyllinger og harer. Det gir en følelse av vår og glede.
Mat i påsken
I påsken spiser man ofte lam, egg og appelsiner. Appelsiner er spesielt populære i fjellet, fordi de er friske og enkle å ta med. Mange drikker også kakao og spiser Kvikk Lunsj – en norsk sjokolade.
Stillhet og refleksjon
For noen er påsken også en kristen høytid. De tenker på historien om Jesus, og noen går i kirken. Det er en tid for ettertanke og ro.
Påsken i Norge handler om både kos og tradisjon – enten man er på fjellet, hjemme, eller på ferie et annet sted. God påske!