top of page

Norge, del 5: Trøndelag

Foto: op23


Hei, nordmann/nordkvinne. Ja, du ja. Etter vår mening trenger du ikke være statsborger for å kalle norsk. Men det å være statsborger gir deg mange flere rettigheter, og det er kanskje derfor du er på denne nettsiden og leser dette nå 😊


Her kommer nok et innlegg på serien om Norge.

Landsdelen vi ser på i dag er Trøndelag. Denne landsdelen ligger midt på kartet og utgjør den nordligste delen av Sør-Norge. I øst grenser Trøndelag til Sverige, og i vest ligger kysten mot Norskehavet. Det er mye å si om denne flotte landsdelen, og vi skal i dette blogginnlegget forsøke å få med det viktigste, det mest interessante, samt de beste reisetipsene.



Trøndelag

Trøndelag er en landsdel og et fylke i Midt-Norge. Landsdelen er blant annet kjent for sitt fine terreng, med fjorder, åser, fjell, kulturlandskap og skoger. I tillegg til flott natur er Trøndelag også kjent for sin historie, og da spesielt begivenheter under vikingtiden og under senere middelalder. Landsdelens største by, Trondheim, er en av Norges eldste byer og har siden middelalderen vært et viktig sentrum for den norske kristendommen. Andre sentrale steder i Trøndelag inkluderer Steinkjer og Levanger. Landbruk, fiskeri og turisme er store næringer i landsdelen.


Som vanlig skal vi se nærmere på landsdelen geografi i forhold til resten av landet.


Foto: Norgeskart


Som nevnt i innledningen ligger landsdelen og fylket Trøndelag i den nordligste delen av Sør-Norge. Vi kan også si Midt-Norge ettersom regionen ligger midt på kartet. Vi ser også her at Trøndelag dekker den smale delen av Norge fra havet i vest til Sverige i øst.

Dette betyr at dersom du planlegger å reise Norge på langs vil du være nødt til å passere Trøndelag, enten det er med bil, tog, buss eller kanskje på sykkel(?) 😃



Trondheim

Trondheim er den største byen i Trøndelag fylke. Det er en av Norges eldste byer med en lang historie som går tilbake til vikingtiden. Trondheim er kjent for sin vakre arkitektur, inkludert den imponerende Nidarosdomen - en kristen katedral som ble påbegynt i år 1070. Byen er også hjem til en rekke museer, gallerier og utdanningsinstitusjoner, inkludert Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU). I følge universitetets egen nettside studerer rundt 33 000 menn og kvinner ved deres campuser. Det utgjør omtrent 1 av 6 personer som holder til i Trondheim. Det er med andre ord ikke feil når studentene selv sier at Trondheim er Norges studentby nummer 1!


Foto: op23



Levanger

Levanger er en kommune og en by i Trøndelag fylke. Byen ligger ved innsjøen Levangervatnet og er en del av Trondheimsregionen. Levanger er kjent for sin vakre beliggenhet, med en kombinasjon av kyst, innsjøer, elver, åser og grønne jordbruksområder. Levanger er også hjem til en rekke kulturarrangementer som for eksempel Levangermartnan og Bakgårdsfestivalen. I tillegg til å være en populær turistdestinasjon, er Levanger også en voksende handels- og næringsby.




Verdal

Verdal er ikke en by som de andre stedene nevnt over, men en kommune i Trøndelag. Den vestre delen av kommunen ligger ved kysten, selv om det største kommunearealet ligger nærmere Sverige. Verdal har en samlet befolkning på om lag 15 000 innbyggere. Verdal er en landbrukskommune med en stor produksjon av korn, poteter og frukt. Kommunen har også et rikt kulturliv med mange arrangementer og aktiviteter gjennom året, samt en rekke turistattraksjoner som for eksempel museene på Stiklestad. Her kan du blant annet lære om slaget på Stiklestad der den kristne vikingkongen Olav den hellige ble drept i år 1030.


(Bildet illustrer ikke Verdal kommune, men heller et vikingskip. - Et viktig fremkomstmiddel under vikingtiden.)



Byer i Trøndelag

De tre største tettstedene i Trøndelag er Trondheim (ca. 195 000), Stjørdalshalsen (ca. 13 500) og Steinkjer (ca. 13 000). Tallene er basert på folketallet fra 1. januar 2022, og er ikke helt nøyaktige.




Comments


bottom of page