top of page

Norge, del 4: Østlandet


Hei, nordmann/nordkvinne. Ja, du ja. Etter vår mening trenger du ikke være statsborger for å kalle norsk. Men det å være statsborger gir deg mange flere rettigheter, og det er kanskje derfor du er på denne nettsiden og leser dette nå 😊


Her kommer nok et innlegg på serien om Norge.

Landsdelen vi ser på i dag er Østlandet. Denne landsdelen er for oss som skriver om den spesiell fordi dette er landsdelen vi kommer fra. Østlandet er også den delen av Norge som har flest innbyggere og der hovedstaden Oslo befinner seg.



Østlandet

Som nevnt over er Østlandet er den mest folkerike delen i Norge, og omfatter hovedstaden Oslo samt mange andre byer og distrikter langs kysten. Det er en viktig senter for handel, kultur og politikk, og tilbyr et bredt spekter av flott natur, fra fjorder til skogkledde fjell.


For øyeblikket administreres landsdelen av de fire fylkene Viken, Oslo, Innlandet og Vestfold og Telemark. Men de siste årene har fylker slått seg sammen for deretter å oppløse seg igjen, så dette kan fort forandre seg igjen.


Foto: Norgeskart


Østlandet er en veldig stor landsdel som strekker seg ganske langt nord til ganske langt sør. Øst for Østlandet ligger nabolandet Sverige. Mange på Øslandet har et godt forhold til Sverige gjennom blant annet handel på grensen.


Som vanlig skal vi ta en nærmere titt på noen av de flotte stedene som er verdt å besøke. Disse kan du lese mer om under:



Oslo

Oslo er Norges hovedstad og største by. Oslo ligger i Oslo kommune og Oslo fylke. Byen ligger ved bredden av Oslofjorden og er en blanding av moderne arkitektur, grønne områder og historiske bygninger. Oslo er en viktig senter for kultur, politikk og handel, og er kjent for sine mange museer, teater og konsertscener. Byen har også en rekke attraksjoner, inkludert slottet (der kongen og hans familie bor), Nasjonalgalleriet og Vigelandsparken. Oslos omgivelser inkluderer skogkledde åser og fjorder, som gir muligheter for friluftsliv og utendørsaktiviteter.




Trysil

Trysil er en kommune i Innlandet fylke i Norge, og er kjent for sitt vakre naturlandskap og aktiviteter for friluftsliv. Det har en av Norges største skisenter, Trysilfjellet, som tilbyr en rekke skiløyper for alle nivåer. Trysil er også hjem til en rekke turstier og fiskevann, samt mange andre aktiviteter for friluftsliv som sykling, vandring og kajakkpadling. Trysil tilbyr en unik blanding av natur, sport og kultur, og er et populært feriested for både nordmenn og utenlandske besøkende.




Drøbak

Drøbak er en by i Viken fylke i Norge, beliggende ved Oslofjorden. Byen er kjent for sin vakre beliggenhet og sjarmerende sentrum, med små butikker, kafeer og restauranter langs havnen. Drøbak er også hjem til flere historiske bygninger og museer, inkludert Oscarsborg Festning, som spilte en sentral rolle i kampene under andre verdenskrig. I tillegg til kulturattraksjoner, tilbyr området rike muligheter for friluftsliv, med turstier i fjellene og fiskemuligheter i Oslofjorden. Drøbak er en av Norges mest populære feriebyer og tiltrekker seg mange besøkende hvert år.




Lillehammer

Lillehammer er en by i Innlandet fylke i Norge, og er kjent for sin rolle som vertsby for Vinter-OL i 1994. Byen har bevart sin gamle sjarm og har en rekke kultur- og historiske attraksjoner, inkludert Maihaugen, Norges største open-air museum. Lillehammer omfatter også Gudbrandsdalen, et vakkert dalføre kjent for sin natur. Byen tilbyr også et bredt spekter av aktiviteter for friluftsliv, inkludert ski, snowboard og sykling i blant annet Hafjell og løypene nærmere byen. Lillehammer er en av Norges mest besøkte byer og tiltrekker seg både sportsentusiaster og folk som rett og slett liker å besøke fine steder.




Tønsberg

Tønsberg er en by i Vestfold og Telemark fylke i Norge, og er den eldste byen i landet med en rik historie og kulturarv. Byen ligger ved Oslofjorden og har en vakker sentrumskjerne med gamle bygninger, små butikker og restauranter. Tønsberg er også hjem til en rekke historiske attraksjoner, inkludert Tønsberg Slot og Slottsfjellet, samt en rekke museer og gallerier. I tillegg til kulturattraksjoner, tilbyr området en rekke aktiviteter for friluftsliv, inkludert bading, fiske og seiling langs fjorden. Tønsberg er en populær ferieby for nordmenn og utenlandske besøkende, og er kjent for sin unike kombinasjon av historie, kultur og natur.




Byer på Østlandet

De største tettstedene på Østlandet er Oslo, Fredrikstad/Sarpsborg, Drammen og Porsgrunn/Skien. Fredrikstad/Sarpsborg og Porsgrunn/Skien regnes som dobbeltbyer ettersom de ligger så tett inntil hverandre. Det er dersom bynavnene i enkelte tilfeller står oppført med en skråstrek "/". Det er likevel fullt mulig å skrive Fredrikstad, Sarpsborg, Porsgrunn og Skien hver for seg. Den største tettstedet - Oslo, har et innbyggertall på rundt 1 million innbyggere. Oslo bykommune har derimot 707 000 innbyggere. Av samme grunn som at Fredrikstad og Sarpsborg kan regnes som ett tettsted, flyter Oslo som tettsted over i andre nabokommuner.









Comments


bottom of page