top of page

Norge, del 2: Nord-Norge



Hei, nordmann/nordkvinne. Ja, du ja. Etter vår mening trenger du ikke være statsborger for å kalle deg norsk. Men det å være statsborger gir deg mange flere rettigheter, og det er kanskje derfor du er på denne nettsiden og leser dette nå 😊


Denne bloggposten blir fortsettelsen på forrige bloggpost, der vi sammen ser litt på de vakre stedene som finnes i Norge. Landsdelen vi skal kikke nærmere på denne gangen er naturskjønne Nord-Norge med de to fylkene Nordland og Troms og Finnmark. Dette er en bloggpost vi har gledet oss til å skrive ettersom vi i Blistatsborger har gode opplevelser med å feriere i landsdelen. Som du sikkert husker er vi som skriver dette fra Østlandet, så når vi først får muligheten til en norgesreise står Nord-Norge høyt på listen over favorittdestinasjoner!



Nord-Norge

Nord-Norge er Norges nordligste landsdel. Når enkelte nordmenn tenker på landsdelen forbinder de den med kulde og mørke, men Nord-Norge er så mye mer enn det. Reiser man dit om sommeren kan man i de nordligste områdene oppleve midnattsol som betyr at solen står på himmelen hele døgnet! Dessuten har landsdelen de flotteste strendene vi noensinne har sett. Blått hav, møter hvit strand, som igjen møter grønne fjell. Det er helt forbløffende!


Men hvilke geografiske områder ligger i landsdelen Nord-Norge? For å få svaret på dette er det kanskje enklest om vi tar en kikk på kartet igjen. Under ser du landsdelen Nord-Norge med fylkene Nordland, Troms og Finnmark.


Foto: Norgeskart


Nordland er fylket lengst sør og Troms og Finnmark er fylket lengst nord. Før var Troms og Finnmark delt i to fylker, men i dag er de sammenslått. Vi ser ikke bort i fra at fylket vil bli delt opp igjen, for det er mange som er imot at det er ett stort fylke.


I denne bloggposten skal vi fokusere mest på de vakreste stedene vi vet om i Nord-Norge. Under kan du lese mer om dem dersom du får lyst til å ta turen til Nord-Norge!



Bleik i Nordland

Landsbyen Bleik ligger i Vesterålen i Nordland. Vesterålen er en øygruppe som ligger lengst nord i fylket like nord for Lofoten. Bleik har de siste årene blitt en veldig populær feriedestinasjon etter at det har vært spilt inn en rekke TV-dokumentarer om stedet. Likevel er den ikke like populær som Lofoten, noe som gjør at man ikke plages av for mange reisende i området.

Bleik har ekstremt mye fint ved seg uansett årstid. - En lang hvit sandstrand, høye fjell som stikker opp av havet og en svært hyggelig lokalbefolkning. Stedet har flere ganger blitt kåret til Norges fineste. Og det forstår vi veldig godt!




Lofoten i Nordland

Dersom du tåler litt turisme er Lofoten så absolutt å anbefale. Stedet er verdenkjent for sjømat og ikke minst sin natur. Du har kanskje hørt begrepet Lofot-torsk? Dette er torsk fisket utenfor lofoten og er for mange det beste man kan spise på julaften.

Når det gjelder naturen har Lofoten mange opplevelser å by på. I hvert dersom du liker å ferdes i naturen, gå på fjellet eller dra ut på havet i båt. Lofoten er også et område som er godt tilrettelagt turisme, og er du tidlig ute med å bestille kan man leie seg rom nesten overalt. Vi anbefaler bilturisme gjennom Lofoten. Ta gjerne med deg telt, men husk å rydde opp etter deg. Hvert år kan vi lese om turister som legger igjen søppel eller ødelegger naturen der de ferdes. Dette er ikke greit.




Nordkapp i Troms og Finnmark

Nordkapp er kanskje det nordligste punktet du som turist kan komme i Norge. Nord for Nordkapp går havet direkte mot Nordpolen. Mange turister får en følelse av å komme til verdens ende når de ser utover kanten mot havet. Andre synes det er gøy å kunne si at de har vært så langt nord man i det hele tatt kommer i Norge.

Det fine med Nordkapp er at man kan kjøre nesten hele veien frem, så dersom man er er dårlig til beins er det ingen problem. Vi anbefaler å besøke Nordkapp om sommeren. Da kan man også oppleve den fine midnattsola som lyser hele døgnet mellom midten av mai til slutten av juli!




Byer i Nord-Norge

Dersom fjell, fjorder, strender og slettelandskap ikke er noe for deg har Norge-Norge noen spennende byer å besøke. Du har kanskje hørt om Bodø og Tromsø? Disse byene er viktige knutepunkter for handel og politikk i de nordligste delene av landet. Men selv om de begge deler denne funksjoner er de ellers nokså ulike og har særegne kulturer som er verdt å oppleve. Vi kan anbefale deg å besøke Bodø dersom du liker havfiske og Tromsø dersom du vil se nordlyset på vinteren uten å være utenfor en by.


Bodø. Foto: Thomas Litangen


Nordlys over Tromsø. Foto: Pascal Debrunner



Mange nye faguttrykk og -begreper?

Hva mener vi egentlig med landsdel, fylke, fjord og natur?

Ved å abonnere på Blistatsborger får du mer informasjon om Norges geografi, så vel som samfunnskunnskap og historie. Sjekk ut https://www.blistatsborger.no/ for pensum og testverktøy som gjør deg bedre rustet for å bli norsk statsborger.


Vi er her for deg 😊






Comments


bottom of page