top of page

Norge, del 1: Vestlandet




Hei, nordmann/nordkvinne. Ja, du ja. Etter vår mening trenger du ikke være statsborger for å kalle deg norsk. Men det å være statsborger gir deg mange flere rettigheter, og det er kanskje derfor du er på denne nettsiden og leser dette nå 😊


Denne bloggposten skal handle om Norge. Norge er så mye. Det er umulig å skrive alt om Norge i ett blogginnlegg, men kanskje klarer vi i Blistatsborger å skrive litt om én del av dette vakre landet. Det første vi vil skrive om er det vakre Vestlandet, og vestlandske steder vi liker spesielt godt. Hvorfor velger vi å begynne med Vestlandet? Vel, det er et godt spørsmål. Kanskje er det fordi vi selv bor på Østlandet og savner å se fjorder, fjell og dramatisk landskap. Vestlandet har noe av den råeste naturen i Norge, noe du skal få lese mer om under.



Vestlandet

Det er viktig for oss som skriver og du som leser å huske på at Vestlandet er en veldig stor landsdel. Vestlandet har til og med et fylke som heter Vestland. Disse må ikke forveksles. De to andre fylkene i landsdelen Vestlandet er Møre og Romsdal og Rogaland. Dette kan du se i kartet under.


Foto: Norgeskart


Altså er Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland tre fylker på Vestlandet. Men har disse fylkene samme klima og natur? Vel, omtrent. Selv om det ofte er litt varmere om sommeren lengst sør i Rogaland i forhold til lengst nord i Møre og Romsdal, kan man oppleve flotte godværsdager blant enorme fjell og vakre fjorder i alle de tre fylkene. Under kan du lese om noen steder vi synes er spesielle i de tre fylkene på Vestlandet.



Åndalsnes i Møre og Romsdal

Dersom vi må velge bare ett sted å besøke i Møre og Romsdal ville vi nok valgt Åndalsnes. Åndalsnes er en liten by med omtrent 2500 innbyggere. Drar man dit er det ikke bylivet man kommer for å se. Nei, de som drar til Åndalsnes drar som oftest for å oppleve den vakre naturen. Fjellene rundt Åndalsnes er godt over 1000 meter høye og er stupbratte!



Kjører man et lite stykke sørover innover Isterdalen kommer man til Trollstigen som er bilvei opp fjellet. Det er veldig bratt, og derfor må veien gå i sikksakk slik du kan se på bildet under.


Åndalsnes og naturområdene rundt besøkes hvert år av nordmenn og utenlandske turister som liker fjellturer, flott utsikt og nesten uberørt natur. Dersom du noen gang drar dit vil vi anbefale deg å se på elven Rauma som renner gjennom Romsdalen og forbi Åndalsnes før den går ut i havet. Den er kjempeklar og fin! Og kald!



Flåm i Vestland

Sist gang vi besøkte Flåm var i sommer. Og som alltid var det utrolig vakkert der. Flåm er egentlig bare en bygd på normalt 350 mennesker, men om sommeren fylles det lille stedet opp med hundrevis av turister på campingplassene rundt den lille bygda. Om man ikke er glad i campingplasser er det bare å slå opp telt i naturen så lenge du befinner deg utenfor privateide områder. Dersom du velger dette alternativet er det viktig å huske at du kun kan ha teltet på samme sted i maks 2 døgn og at du må rydde opp etter deg.

Men hvorfor har vi valgt å skrive om Flåm? Vel, for det første er naturen forbløffende å se på. Elven som renner ned i fjorden er så klar og blank at vi aldri har sett lignende.



Dette er smeltevann fra fjellene rundt, så elven er nokså kald. Smeltevann i elver og mindre bekker er svært rent og smaker i tillegg fantastisk! Dersom du vil fylle vannflasken din er det viktig at du fyller den et sted vannet renner hurtig. Da er det liten eller ingen fare for at vannet er forurenset av bakterier.


For det andre er det utrolig fint å gå sørover innover Flåmsdalen. Selv om veien innover dalen er asfaltert vil du sjelden møte på biler. Denne smale veien fører kun til hytter, og noen få gårder eller boliger, men før deg som er på gå- eller sykkeltur tar den deg dit naturen er på sitt aller beste!




Jæren i Rogaland

Jæren er ikke et lite tettsted som Flåm, men heller et større område i Rogaland. Grunnen til at vi velger å skrive om Jæren er fordi området er Norges største lavslette, og har ved flere anledninger blitt sammenlignet med det danske kystlandskapet - flatt, frodig, fuktig og mildt.



Når vi tenker på Jæren tenker vi på rustikke steingjerder og store, grønne beiteområder for husdyr. Skal man reise som turist til Jæren vil vi definitivt anbefale deg å besøke de lange, flotte strendene som man ikke finner andre steder i Norge. Orrestranda på Orre i Klepp er Norges lengste sandstrand på hele 5 kilometer! I tillegg har den flere ganger blitt kåret til én av verdens vakreste strender. Dersom du Googler “orrestranda” vil du finne mange flotte bilder av den!




Vestlandske byer

Dersom fjell, fjorder, strender og slettelandskap ikke er noe for deg har Vestlandet noen fantastiske byer å besøke. Du har kanskje hørt om Bergen, Stavanger eller Ålesund? Disse byene ligger alle ved kysten og er historisk preget av handel og kulturutveksling med Europa så vel som resten av verden. I disse storbyene (i norsk skala) finner du rikelig med aktiviteter og kulturliv for deg og hele familien. Vi kan varmt anbefale en tur nedom Bryggen i Bergen, se på gatekunsten i Stavanger eller besøke Atlanterhavsparken i Ålesund.


Bryggen i Bergen. Foto: Lachlan Gowen


Stavanger. Foto: Gunnar Ridderström


Ålesund. Foto: Jarand K. Løkeland



Mange nye faguttrykk og -begreper?

Hva mener vi egentlig med landsdel, fylke, fjord og natur?

Ved å abonnere på Blistatsborger får du mer informasjon om Norges geografi, så vel som samfunnskunnskap og historie. Sjekk ut https://www.blistatsborger.no/ for pensum og testverktøy som gjør deg bedre rustet for å bli norsk statsborger.


Vi er her for deg 😊


Hilsen oss i Blistatsborger.






Comments


bottom of page