top of page

Monarki: enkelt forklart

Krone er et symbolsk hodeplagg for monarker/kongelige. Foto: Wix



Monarki: En enkel forklaring


I verden av politikk og samfunnssystemer støter vi ofte på begrepet “monarki,” men hva betyr det egentlig?


Et monarki er en form for statsstyre der landet ledes av en monark, vanligvis en konge eller dronning. Dette systemet går ofte i arv gjennom en kongelig familie, der den neste monarken er enten sønn eller datter av den nåværende monarken.


Det finnes ulike typer monarkier, som den konstitusjonelle monarkien og den absolutte monarkien. I en konstitusjonell monarki har monarken en symbolsk rolle, mens regjeringen ledes av et parlament. I en absolutt monarki har monarken derimot betydelig makt over styringen av landet.


Norge er et konstitusjonelt monarki. Det betyr at Hans Majestet Kongen er landets overhode, men at den lovgivende og utøvende makt er lagt til folkevalgte organer.

Kongen er både general og admiral i sjøforsvaret. I den norske grunnloven står det:

”Kongen har høyeste befaling over rikets land- og sjømakt. (...)"


Fordelen med monarki ligger ofte i tradisjon og kontinuitet, da monarken kan representere landets historie og kultur. Samtidig kan det også være kontroversielt, da noen mener det er udemokratisk å ha en enkelt person eller familie i en så sentral posisjon.


Så, når du hører ordet “monarki,” tenk på det som et system der en konge eller dronning styrer landet, enten som en symbolsk leder eller med betydelig makt.




Comments


bottom of page